POLITIKEN

Dronning-reklame med kæmpe kavalergang

Hendes majestæt optræder nedringet i Londons undergrund. Kunstneren bag mener, den nedringede dronning reklamerer for Danmark. af Mikkel Fyhn Christensen Dybt under Old Street i London hænger en reklame for Danmark. Et 8 kroners frimærke med dronning Margrethes venlige smil er klistret over hovedet på en særdeles nedringet og storbarmet blondine.“Denmark is Cool” hedder billedet, og det er lavet af den danske kunstner Steffen Kindt.
– Nu er dronningen virkelig kommet på arbejde, og det er jeg meget tilfreds med, erklærer han. – Originaltitlen er egentlig “Dänemark ist geil”, og billedet er en del af en serie, der handler om alle de masker, som kvinder ter sig bag, fortæller Steffen Kindt om sit værk fra 2008.

Har vi brug for dem?
Så billedet skal ikke ses som en kritik af kongehuset, men nu hvor det hænger på Old Street undergrundsstation, og dronningen reklamerer for Danmark, har billedet fået en ny betydning.- Jeg er hverken for eller imod kongehuset, men jeg vil gerne stille spørgsmålet: “Har vi brug for dem?”, siger Steffen Kindt.

Nu hvor billedet blevet en reklame for Danmark, har det også fået en anden og mere harmløs titel, som ikke spiller på dobbeltbetydningen af det tyske ord “geil”.- Faktisk er det Google Translate, der har censureret lidt i den oprindelige titel, forklarer Steffen Kindt.

Kunst på reklamesøjler>bnr>Den nedringede dronning er havnet i Londons undergrund, fordi Steffen Kindt snublede over hjemmesiden artbelow.org.uk, som arbejder for at udstille kunst på reklamesøjler af forskellig art.

Oprindeligt sendte Steffen Kindt et andet billede ind, men da Art Below bad om billedet i høj opløsning, kunne han ikke levere. Art Below gik så ind på den danske kunstners hjemmeside og fandt billedet “Dänemark ist geil”